Főoldal » 2012 » Április » 9 » Buda visszavétele
07:22:17
Buda visszavétele

Buda visszafoglalását 1686. szeptember 2-án vitte végbe egy nagy többnemzetiségű keresztény sereg, három hónapos ostrom után, ugyanis a várat védő, idős Abdurrahman pasa a végsőkig kitartott.
A Lotaringiai Károly által vezetett keresztények a mindent eldöntő, harmadik általános rohamra délután három órakor indultak, a jel hat ágyú háromszori elsütése volt. A vár északi falát, Lotaringiai Károly herceg vezetésével, hatezren rohamozták meg, ugyanakkor a déli oldalon Miksa Emánuel bajor választófejedelem és Badeni Lajos őrgróf háromezer katonája támadott.
Ezt megelőzően, 1684-ben próbálták már visszafoglalni a fővárost, de akkor az időjárási viszontagságok visszavonulásra kényszerítették az ostromló sereget. Európában elterjedt a híre, hogy a zsidók együtt védték Budát a törökökkel. Sok európai városban, például Padovában pogromok törtek ki, mintegy bosszúként, a zsidók ellen. A zsidók ezen cselekedete egyáltalán nem véletlenül történt. Tudták ugyanis, hogy üldöztetést várna rájuk a keresztény uralom alatt. Az Oszmán Birodalom viszont toleranciával volt irántuk, ezért legfőbb bizalmukat beléjük vetették.
1686. június 18-án V. Károly lotaringiai herceg és II. Miksa Emánuel bajor választófejedelem vezette 76–80 000 fős keresztény sereg, a habsburg és német birodalmi erőkkel, s soraikban körülbelül 15–20 000 magyarral, néhány horvát hadtesttel ostromolni kezdték az erősséget, amit Abdurrahman pasa 12 ezer gyalogos és 3000 lovas katonával védelmezett. Az ostromló seregben több ezer idegen nemzetiségű, többek közt német, holland, cseh, olasz, dán, burgundi, angol, spanyol, francia és svéd harcolt, századokba vagy ezredekbe szervezve, de a különböző századokba beosztott önkéntes katonák, tisztek és tüzérek között Európa szinte minden népe képviseltette magát.

Augusztus 14-én Szári Szulejmán nagyvezír mintegy 50.000 fős elmentő seregét megverték, s három hét múlva elindították az utolsó általános rohamot, ami végül megtörte a védők ellenállását. A harcban elesett a hősiesen küzdő Abdurrahman is, akinek bátorsága még a keresztény vezérekben is tisztelet keltett.
Buda visszafoglalásának hírét nagy ünnepséggel fogadta Európa. A várost és a várat ellenben teljesen szétlőtték, s nagy volt az anyagi kár. Egy olasz hadmérnöknek sikerült megmenteni a várban található Mátyás-kori Corvinák megmaradt darabjait.
Abdurrahman pasának síremléket emelt az utókor, amely a Budai vár északi falának tetején található, a sétányon. Magyar és török felirat tiszteleg az idős, hős vezérnek. Ez az egyetlen olyan síremlék az országban, amely egy ellenséges sereg vezérének állít emléket.

forrás: Wikipédia
Kategória: Nagy csaták | Megtekintések száma: 716 | Hozzáadta:: hardapa | Címkék (kulcsszavak): törökök, AbdurRahman, Lotaringiai Károly, csata, ostrom, buda | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]